Doomscrolling. Η οθόνη που ελέγχει την διάθεσή σου.

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Η αυξανόμενη «ανάγκη» να διαβάζεις τη μια κακή είδηση μετά την άλλη, ονομάζεται doomscrolling.
Εάν αφιερώνεις χρόνο στην ανάγνωση ιστοριών που τείνουν να είναι κακές και σε στεναχωρούν, τότε ο όρος αυτός σε αντιπροσωπεύει.

Εάν μένεις ξύπνιος/α κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αναζητήσεις λίιιιγες ακόμα ειδήσεις για να σε στρεσάρουν, δεν είσαι μόνος/η.
Οι αυξανόμενες αγχώδεις διαταραχές και το στρες είναι μερικές από τις ψυχολογικές συνέπειες, αυτής της συνήθειας.
Νομίζεις ότι ελέγχεις κάτι μέσω της ενημέρωσης που προσπαθείς να αποκτήσεις; Απλά αυξάνεις το άγχος και το στρες σου.

Μήπως θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει και έχεις ανάγκη να κάνεις doomscrolling;

  • Η περιέργεια είναι ένας από τους λόγους. Είμαστε φτιαγμένοι να έχουμε περιέργεια για όλα.  Αλώστε, αυτό μας εξέλιξε και είναι ένας σοβαρός λόγος για να λάβουμε υπόψιν.
  • Υλικό. Υπάρχει άπλετο υλικό κακών νέων. «Ήταν πάντα έτσι η κοινωνία μας;», είναι ερωτήματα που συχνά απασχολούν πελάτες αλλά και φίλους, τελευταία. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παρακολουθούμε ο,τι συμβαίνει γύρω μας.
  • Τίτλοι. Οι τίτλοι που επιλέγουν οι δημοσιογράφοι για τα άρθρα τους, είναι «γοητευτικότατοι» αν υπάρχει κάποιο νέο που σε έχει απασχολήσει. Έτσι, ακόμα και αν έχεις εντοπίσει την εξάρτησή σου και προσπαθείς να αποφύγεις κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι δυσάρεστα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορέσεις να αντισταθείς στους τόσο θελκτικούς τίτλους.
  • Πεποιθήσεις και φοβίες. Έχεις παρατηρήσει ότι όσο περνάνε τα χρόνια, θέματα που στο παρελθόν δεν σε ενδιέφεραν αρχίζεις να τα προσέχεις περισσότερo;Τείνουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα που κεντρίζουν τις δικές μας πεποιθήσεις και ερεθίζουν τις προσωπικές μας φοβίες.
  • Ψευδαίσθηση ελέγχου. Η τάση μας να νιώθουμε ότι διατηρούμε τον έλεγχο (σε θέματα που δεν προσάπτουν καθόλου του δικού μας ελέγχου) είναι συχνά μια καλή εξήγηση. Έτσι, ενημερώνεσαι από 10 διαφορετικά site την πορεία του θέματος που παρακολουθείς, αγχώνεσαι επι 10 και η αλήθεια είναι ότι συνήθως, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως παρουσιάζονται ότι θα εξελιχθούν. Εσύ εκεί, έχεις ήδη «τσιμπήσει» λίγο στρες παραπάνω, λίγη καταθλιπτική διάθεση και γενικά φλερτάρεις με διάφορες πτυχές των αγχωδών διαταραχών.
  • Κατανόηση της κατάστασης. Η προσπάθεια να κατανοήσεις καλύτερα την ανεξέλεγκτη κατάσταση και να καλύψεις τα κενά των πληροφοριών. Η βαθύτερη ανάγκη ίσως, είναι η προσδοκία πρόσβασης σε θετική πληροφορία, με σκοπό να καταπραΰνεις την ανησυχία και τον φόβο. Σε αυτή την αναζήτηση, μάλλον καταλήγεις να σερφάρεις σε πολλές απαισιόδοξες ειδήσεις που οδηγούν σε όξυνση των συναισθημάτων άγχους, πανικού, αβεβαιότητας και ανησυχίας.

Πως θα σταματήσεις το doomscrolling

  • Εντόπισέ το και αποδέξου ότι το κάνεις
  • Εκπαιδεύσου στην υγιή χρήση της τεχνολογίας και υιοθέτησε δεξιότητες που προάγουν την ψηφιακή υγεία
  • 15’ το πρωί και 15’ το απόγευμα σου αρκούν για να είσαι ένας ενημερωμένος άνθρωπος, αλλά και ψυχικά υγιής. Στην αντίθετη περίπτωση να ξέρεις θα σε περιμένω στο γραφείο μου.
  • Όσο είσαι σε κάποιο site και ενημερώνεσαι να είσαι σε επαγρύπνηση για τα συναισθήματά σου. Εστίασε την προσοχή σου στο πώς νιώθεις και μόλις αρχίσεις να εντοπίζεις ότι το συναίσθημά σου αρχίζει να δυσκολεύει, κλείσε τη σελίδα που διαβάζεις.
  • Άλλαξε τον τρόπο που ενημερώνεσαι. Για μια εβδομάδα, συμφώνησε με τον εαυτό σου ότι θα ενημερώνεσαι για θετικές εξελίξεις (εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο να μη βρεις και πολλά να διαβάσεις). Θα αντιστέκεσαι στις αρνητικές ειδήσεις.
  • Περιορίσετε τους διαλόγους με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, οι οποίες έχουν να κάνουν με όσα αρνητικά υπάρχουν σήμερα στον Πλανήτη (συμφωνώ είναι πολλά, όμως πως θα ωφελήσεις αν απλά καταρρεύσεις;)

Η Εύη λέει:

Η ψυχική σου υγεία είναι σημαντική. Πρέπει, κάπως να καταλάβεις ότι όλα γύρω σου  δεν μπορείς να τα ελέγξεις. Ειδικά, όσα αφορούν τα θέματα που αναζητάς μέσω των ειδήσεων.

Εάν εσύ, σήμερα πάθεις κάτι, πρόκειται να βγει αυτό το θέμα στις ειδήσεις; Και όμως, αυτό το θέμα είναι σημαντικό για εσένα και φαντάζομαι για κάποιους ανθρώπους στη ζωή σου.

Γιατί επιλέγεις, το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις και είναι το κινητό σου ή η οθόνη του υπολογιστή σου, να σε ελέγχει;

Εύη Βασιλείου

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply