Ο ιός Covid-19, έχει εμφανιστεί και αλλάζει τις ζωές μας καθημερινά. Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, ένα μοντέλο συμπεριφοράς, που είναι αποτέλεσμα του ιού. Ο εμβολιασμός μπορεί να έχει βοηθήσει στη μείωση του επιπολασμού του COVID, παράλληλα μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να βιώνουν αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν σύνδρομο άγχους COVID-19.
Συμπτώματα:
- Καταναγκαστικός έλεγχος για συμπτώματα του ιού Covid-19
- Αποφυγή δημοσίων χώρων
- Ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές καθαριότητας
- Υπερβολικές συμπεριφορές αυτο-προστασίας από τον ιό
Υπάρχει έντονη ανησυχία από τους ειδικούς, ότι αυτού του είδους η αγχώδης διαταραχή, δεν θα υποχωρήσει ακόμα και μετά τον έλεγχο του κορονοιού.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής Covid-19, ενέχει συμπτωματολογία όμοια με την μετατραυματική διαταραχή, την ψυχαναγκαστική διαταραχή και το άγχος.
Πρέπει να έρθεις σε επαφή με ειδικό αν:
- Δυσκολεύεσαι να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο εκτός από το COVID-19
- Το άγχος σου, παρεμβαίνει στην καθημερινή σου ζωή
- Απομονώνεσαι από τους άλλους όταν δεν χρειάζεται
- Έχεις αισθήματα απελπισίας για την πανδημία
- Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς
- Αντιμετωπίζεις ασυνήθιστες ενοχλήσεις όπως πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στο στομάχι και γενικά αισθάνεσαι ότι σωματοποιείς το άγχος σου
Έχει σημειωθεί ότι τα άτομα με αυτήν την μορφή άγχους βιώνουν αυξημένο μετατραυματικό στρες, γενικευμένο άγχος, στρες για την υγεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοκτονικό ιδεασμό.
Μετά την πανδημία
Από όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid-19, θεωρώ ότι όλοι μας, αντιληφθήκαμε ότι από αυτό που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, θα είμαστε σίγουρα διαφορετικοί μετά το τέλος της.
Ίσως η πανδημία, ήρθε να μας διδάξει την ασημαντότητά μας. Ίσως, ήρθε να μας “χτυπήσει το κουδουνάκι” για το ότι πάμε προς λάθος κατεύθυνση. Ίσως, να είμαστε μπροστά σε ένα άλλο είδος πολέμου. Ίσως… Ίσως… Ίσως… και έχω τόσα άλλα ίσως στο μυαλό μου, όσα έχεις και εσύ.
Όμως, θα ήθελα από εσένα, που βιώνεις κάποιο συναίσθημα που σε κάνει δυσλειτουργικό/ή, να κάνεις το απλό. Αυτό που όλοι μας, έχουμε μέσα μας.
Αντέδρασε!
- Κάνε τα πράγματα με τον δικό σου ρυθμό. Παρ’όλο που οι καταστάσεις απαιτούν πίεση και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να είναι απαραίτητη αυτή, εσύ επιβράδυνε λίγο. Παρά την βιασύνη, η επιστροφή στην κανονικότητα, μπορεί να διαφέρει για τον καθένα από εμάς.
- Μπορείς να αρχίσεις να βγαίνεις από την ασφάλεια σου, προσεχτικά, χρησιμοποιώντας τα μέτρα που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Ο σκοπός, όμως, είναι να αρχίσεις να λειτουργείς ξανά και να εντάσσεσαι.
- Ξεκίνησε μια συζήτηση με κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι και μίλησε για το πως αισθάνεσαι. Το να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, μπορεί να είναι από μόνο του ανακουφιστικό.
- Άρχισε να κατευθύνεις το mouse σου, προς θετικές πληροφορίες για την πανδημία. Κάπου θα υπάρχουν και αυτές. Δες σχετικό άρθρο εδώ. Ξέρω πως είναι δύσκολο να βρεις κάτι θετικό για τον COVID αλλά, μήπως να περιόριζες την αναζήτησή σου και την έκθεσή σου σε πληροφορίες που απλά θα ανεβάσουν τα επίπεδα στρες στον οργανισμό σου;
- Εντόπισε και ένταξε στην καθημερινότητά σου, πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς ή σε προετοιμάζουν για κάτι τέτοιο. Η άσκηση, είναι μια πολύ καλή αρχή. Και για εσένα που είσαι σαν εμένα, δηλαδή καθόλου αθλητικός τύπος, χόρεψε, περπάτησε βρες κάτι που θα σε κάνει να κουνηθείς!
- Άρχισε διαλογισμό. Είναι τέλειο, πίστεψέ με! Προσπάθησε να εντάξεις 5′ στην ημέρα σου ασκήσεις διαλογισμού και θα ανακαλύψεις οτι μειώνει το στρες. Αποδεδειγμένα και με έρευνες. Κάτι ξέρουν οι επιστήμονες που έχουν αρχίσει και ανακαλύπτουν τα άπειρα οφέλη του.