Με κάτι που εξοικειώθηκα αρκετά κατά τη διάρκεια του Lockdown ήταν οι διαδικτυακές αγορές. Λόγω του μεγέθους της οικογένειάς μου, το super market γίνεται με αυτόν τον τρόπο, εδώ και αρκετά χρόνια. Διαβάζω όπως όλοι φαντάζομαι, την τεράστια αύξηση που είχαν οι online αγορές αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν από την έλλειψη προετοιμασίας για μια τόσο μεγάλη ζήτηση και αλλαγή στον τρόπο που οι καταναλωτές αγοράζουν.
Παρόλο που η προσπάθεια εμβολιασμού ατόμων κατά του COVID-19 βοηθά τη χώρα να επιστρέψει στο φυσιολογικό, η επιτάχυνση των διαδικτυακών αγορών προβλέπεται να συνεχιστεί. Είναι ενδιαφέρον ότι η άνοδος του ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου δεν επηρέασε μόνο τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών μας τον τελευταίο χρόνο, εγώ τουλάχιστον βρέθηκα να ελέγχω καλύτερα τα έξοδά μου, σε σχέση με το παρελθόν. Είχε επίσης κάποια εκπληκτικά αποτελέσματα στη συναισθηματική μας ευημερία. Οι διαδικτυακές αγορές επηρέασαν την ψυχική μας υγεία, προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Προσωρινή ανακούφιση απο το στρες
Οι αγορές θα μπορούσε να πει κάποιος οτι ήταν από τα θέματα που προβλημάτισαν αρκετά τον κόσμο αυτή την πρωτόγνωρη σε όλους μας εποχή. Όλοι μας, αισθανόμασταν ανασφάλεια στο να εκτεθούμε σε έναν χώρο που υπήρχε πολύς κόσμος.
Η ανάγκη των ανθρώπων να έχουν τα απαραίτητα για τις οικογένειές τους χωρίς τους κινδύνους των προσωπικών αγορών ήρθε να εκτοξεύσει αυτού του είδους τις αγορές. Επιπλέον, διευκόλυνε τη σύγκριση τιμών, λειτουργώντας σαν ένα σημείο ανακούφισης από το στρες για άτομα που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από ορισμένες απόψεις, οι διαδικτυακές αγορές μπορεί να συνέβαλαν σε συναισθήματα μοναξιάς. Το ταπεραμέντο μας, μας επιτρέπει να αλληλεπιδρούμε εύκολα με τους ανθρώπους γύρω μας. Με την απομάκρυνση απο τα μαγαζιά δεν είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε μια κάποια επικοινωνία με τους άλλους.
Οφέλη προσωπικών αγορών
Κάποιοι μέσα απο όλη αυτή τη διαδικασία αποφάσισαν να δώσουν και λίγο χρόνο ψάχνοντας για πράγματα που θα είχαν άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνισή τους. Περιποίηση προσώπου diy, ανανέωση γκαρνταρόμπας, πειραματισμός με τα μαλλιά τους, αποδείχθηκαν ότι ήταν μια σημαντική συναισθηματική ώθηση για πολλούς ανθρώπους.
Η ενασχόληση με τον εαυτό μας και η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για την φροντίδα του, μπορεί να μείωσαν την υπολειμματική θλίψη και να αποκατέστησαν την αίσθηση ελέγχου που επιθυμούσαν οι περισσότεροι από εμάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πιθανοί κίνδυνοι εθισμού στις αγορές
Παρά τα οφέλη των online αγορών, υπάρχουν και δυσκολίες. Με εργαλεία marketing όπως “γρήγορη αγορά”, “παραγγελία με ένα κλικ” και “προφιλ” που αποθηκεύουν τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας, είναι ευκολότερο από ποτέ να γίνουν παρορμητικές αγορές και να υπονομεύσουμε τους προϋπολογισμούς μας.
Συνολικά, οι διαδικτυακές αγορές δημιουργούν μεγάλη διευκόλυνση και πηγή θετικών συναισθημάτων για πολλούς ανθρώπους καθώς μπορεί να αποκαταστήσει την αίσθηση του ελέγχου και να δώσει ώθηση στην ευτυχία, ωστόσο, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνονται με σύνεση και προσωπικό όριο!
Ο καταναλωτισμός είναι μέρος της ζωής μας. Φρόντισε να το κάνεις συνειδητά, χωρίς να “καλύπτεις” προσωπικά σου ελλείματα και συναισθηματικά κενά. Όσο και να γεμίσεις τις ντουλάπες σου και τα συρτάρια, αν μέσα σου έχεις κενά, όλα μένουν “άδεια”.