Εύη Βασιλείου,Ψυχολόγος,θετικη ψυχολογια,καταπολεμηση stress,διαχειριση στρες,αυτοπεποιθηση,αυτοεκτιμηση, ψυχαναλυση,αγχος,ψυχοθεραπεια,αναλυση,υπνωση,θυμός,εγκλεισμος,τηλεργασία,lockdown,σχεσεις,γαμος,καταπολεμηση,sex,σεξουαλικοτητα,ενοχες,καταθλιψη,διαταραχες,πανικος

Online ψυχοθεραπεία ή Τηλεθεραπεία

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια εργάζομαι κυρίως διαδικτυακά και πολλές φορές χρειάζεται να συζητηθούν οι ανησυχίες για την online θεραπεία, θα ήθελα σήμερα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα.

Το διαδίκτυο έχει ανοίξει νέους δρόμους για τις θεραπείες ψυχικής υγείας, αλλά υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να εξετάσεις πριν αποφασίσεις εάν η διαδικτυακή θεραπεία, επίσης γνωστή ως τηλεθεραπεία, είναι κατάλληλη για εσένα. Ενόψει των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που απαιτούνται στην κρίση covid-19, πολλές προσωπικές ψυχοθεραπείες γίνονται διαδικτυακά.

Πλεονεκτήματα της διαδικτυακής θεραπείας

Μπορείς να επιλέξεις όποιον θεραπευτή θέλεις, όσο μακριά και να βρίσκεται

Η διαδικτυακή θεραπεία προσφέρει πρόσβαση σε πληροφορίες και θεραπείες ψυχικής υγείας σε άτομα από απομακρυσμένες περιοχές. Όσοι ζουν σε τέτοιες περιοχές απλά μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας ψυχικής υγείας ή τα άτομα που ασκούν το επάγγελμα να είναι γνωστοί τους, άρα επιτόπου να αποκλείεται η επιλογή λόγω δεοντολογίας.

Το να πρέπει να οδηγήσεις μεγάλες αποστάσεις σε ένα ήδη υπερφορτωμένο πρόγραμμα για να βρεθείς σε ψυχοθεραπευτική διαδικασία μπορεί να επιβαρύνει ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία από κάποιον που πράγματι, χρειάζεται βοήθεια. Εάν έχεις καλή πρόσβαση στο διαδίκτυο, η online θεραπεία, σου δίνει σχετικά γρήγορη και εύκολη πρόσβαση, κάτι που μπορεί να μην ήταν άμεσα διαθέσιμη σε εσένα υπο άλλες συνθήκες.

Προσβασιμότητα για άτομα με φυσικούς περιορισμούς

Η ηλεκτρονική θεραπεία παρέχει προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή κάποιες σοβαρές αγχώδεις διαταραχές.

Τα άτομα που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για διάφορους λόγους, όπως σωματική ή ψυχική ασθένεια, μπορεί να βρουν την διαδικτυακή θεραπεία ως χρήσιμη εναλλακτική στις παραδοσιακές ψυχοθεραπείες.

Ευκολία και προσιτή τιμή

Η online θεραπεία είναι συνήθως αρκετά προσιτή και βολική. Δεδομένου ότι θα κάνεις την ψυχοθεραπεία στην άνεση του σπιτιού σου, αλλά και να προγραμματίσεις τις συνεδρίες για στιγμές που είναι οι πιο βολικές για εσένα. Παράλληλα, εξοικονομείς τα έξοδα μετακίνησης. Συνήθως, οι τηλεθεραπείες είναι πιο οικονομικές.

Η θεραπεία είναι πιο εύκολη

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άνετα να μιλούν σε φίλους και συγγενείς για θέματα που τους απασχολούν γενικά, ωστόσο μπορεί να μην αισθάνονται το ίδιο συζητώντας πιο εσωτερικές ανησυχίες.

Η τηλεθεραπεία μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για την ψυχική υγεία. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι η ψυχική σου ευεξία είναι ισχυρή, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις ψυχολογικά ακόμα ισχυρότερος. Μπορείς να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας και τις στρατηγικές αντιμετώπισης που θα σε οδηγήσουν σε καλύτερη ψυχολογία.

Δεν χρειάζεται να έχεις μια κλινικά διαγνωσμένη κατάσταση για να επωφεληθείς από τη συζήτηση με έναν επαγγελματία και η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να προσφέρει μια εύκολη οδό για να ξεκινήσεις.

Μειονεκτήματα της διαδικτυακής θεραπείας

Ενώ η ηλεκτρονική θεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για άτομα σε ορισμένες καταστάσεις, αυτή τη στιγμή δεν έρχεται χωρίς ορισμένους κινδύνους ή μειονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές επιλογές θεραπείας.

Έλλειψη ανταπόκρισης σε καταστάσεις κρίσης

Δεδομένου ότι οι διαδικτυακοί θεραπευτές είμαστε απομακρυσμένοι από τον πελάτη, είναι δύσκολο να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν συμβαίνει μια κρίση.

Εάν ένας πελάτης βιώνει σκέψεις αυτοκτονίας ή έχει υποστεί προσωπική τραγωδία, μπορεί να είναι δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο για τον θεραπευτή να παράσχει άμεση βοήθεια.

Δεν είναι κατάλληλο για σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες

Η ηλεκτρονική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για διάφορες καταστάσεις, αλλά όχι όταν πρόκειται για άτομα που απαιτούν στενή και άμεση θεραπεία ή προσωπική παρέμβαση.

Για παράδειγμα, εάν έχεις σοβαρό εθισμό ή έχεις πιο σοβαρά ή σύνθετα συμπτώματα ψυχικής υγείας, η online θεραπεία μπορεί να μην συνιστάται εκτός εάν εμπλέκονται και άλλες θεραπείες. Το πεδίο εφαρμογής της διαδικτυακής θεραπείας μπορεί να είναι περιορισμένο, επομένως συνήθως δεν είναι αποτελεσματικό σε πιο περίπλοκες καταστάσεις.

Αμεσότητα

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα με θεραπείες μέσω ενός ψηφιακού περιβάλλοντος, ειδικά οι νεότεροι που είναι πιο εξοικειωμένοι με τέτοιες μεθόδους επικοινωνίας, ενώ άλλοι, θεραπευτές και θεραπευόμενοι, μπορεί να πάρουν περισσότερα από τη θεραπεία σε ένα γραφείο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις τα προσόντα και την εμπειρία του θεραπευτή πριν ξεκινήσεις την θεραπεία.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply