γιατί αγαπώ την πνευματική ψυχολογία

Podcast. Γιατί αγαπώ την πνευματική ψυχολογία

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Η πνευματική ψυχολογία αναζητά τις πνευματικές διαστάσεις σε θέματα ψυχικής υγείας. Είναι η πνευματική επίγνωση στην εναρμόνιση περιβάλλοντος και εαυτού. Είναι ο τρόπος να κατανοήσει κάποιος τον πόνο μέσα από μια οπτική υπερβατικών γνώσεων, οι οποίες οδηγούν σε μια αυτό-αποκαλυπτική διαδρομή.

Άκουσε το PODCAST

https://spotifyanchor-web.app.link/e/AIprnreqpxb

Τί συσχέτιση υπάρχει στην Ψυχολογία και στην Πνευματικότητα;

Η ψυχολογία και η πνευματικότητα, δημιουργούν ψυχολογική ευεξία. Ο τρόπος που εστιάζει κάποιος στην υγεία του καθώς και στην ψυχική του κατάσταση επηρεάζουν όλη την ύπαρξή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να καθοριστεί από τις σχέσεις, τις αξίες και τους σκοπούς του κάθε ανθρώπου.

Η πνευματική ψυχολογία είναι σύνδεση επιστήμης και πνευματικότητας και αναγνωρίζει ότι ένα άτομο έχει τέσσερα επίπεδα που απαιτούν θεραπευτική προσοχή:

  • Φυσική. Αυτό που κάνει
  • Ψυχικό. Αυτό που πιστεύει
  • Συναισθηματικό. Αυτό που αισθάνεται
  • Αυθεντικό Εαυτό. Η ικανότητα για χαρά, αποδοχή και συμπόνια εαυτού

Ποιους τομείς περιλαμβάνει η πνευματικότητα

Τον εαυτό, τους άλλους, τη φύση και το υπερβατικό στοιχείο.

Έτσι μπορεί κάποιος να συνδέεται πνευματικά με:

  • Την προσευχή
  • την επαφή με την φύση
  • την άσκηση
  • την πίστη σε κάποια θρησκεία
  • τον διαλογισμό

Η σχέση του βρεγματικού φλοιού του εγκεφάλου στην πνευματικότητα

Ο βρεγματικός φλοιός, είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επίγνωση του εαυτού και των άλλων. Σχετίζεται επίσης με την επεξεργασία της προσοχής, η οποία φαίνεται να είναι κοινό σε άτομα που βιώνουν πνευματικές εμπειρίες.

Εγκέφαλος και πνευματικότητα

Οι επιστήμονες, φαίνεται να διερευνούν και να έχουν βρει μια ξεχωριστή περιοχή τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η οποία είναι υπεύθυνη για την πνευματικότητα. Έρευνα δείχνει ότι η πνευματικότητα είναι ένα φαινόμενο στο οποίο, πολλές περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για πολλές πτυχές πνευματικών εμπειριών.

Πνευματικότητα

Το να κατανοείς και να ορίζεις τί είναι σημαντικό για εσένα, να εκτιμάς πράγματα που μπορούν να εξηγηθούν και εκείνων που δεν μπορείς να καταλάβεις ακόμα ή μπορεί να μην καταλάβεις ποτέ.  

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply