θυμός εγκλεισμος τηλεργασία καταπολεμηση διαχειριση στρες Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος ψυχολογια ψυχαναλυση αγχος ψυχοθεραπεια αναλυση

Ξεγέλασε τον θυμό του εγκλεισμού και της τηλεργασίας και προβληματίσου για την προέλευσή του.

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Από που πηγάζει ο θύμος

Ο εξελικτικός του ρόλος είναι να προειδοποιήσει τους “εχθρούς” ότι το άτομο μπορεί να γίνει επιθετικό, για την απομάκρυνση των «εισβολέων». Θα λέγαμε ότι με βάση την έντασή του εκτείνεται από την ήπια ενόχληση έως την οργή. Πρόκειται για μία φυσιολογική απάντηση του οργανισμού σε καταστάσεις όπου αισθάνεται απειλή. Σε γνωστικό επίπεδο συνοδεύεται από σκέψεις υποτίμησης ή αδικίας.

Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα πάθους, προκαλούμενο συνήθως από κάποια ταραχή, προσβολή ή άρνηση. Ως αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αντεκδίκηση (που μπορεί να καταλήξει σε κάτι μοιραίο) ή η σιωπή. Γενικά οι συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν είναι ψυχικές (όπως οι ενοχές) ή σωματικές (όπως ένα καρδιακό επεισόδιο).

Τα άτομα που εκφράζονται με θυμό είναι περισσότερο θυμωμένα από τα υπόλοιπα. Παράλληλα, εκδηλώνουν τον θυμό τους με ανθυγιεινούς και τοξικούς, για τους γύρω τους και για τον εαυτό τους, τρόπους. Οι άνθρωποι που εκφράζονται έτσι, δεν το κάνουν απλά μια φορά, αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας τους. Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στην τοξική αντίδραση του θυμού και σε τεχνάσματα απαλλαγής από αυτόν.

Προβάλλοντας τον φόβο

Σε έναν κόσμο που όλο αλλάζει και δεν ξέρεις τι μέρα έρχεται, η αβεβαιότητα είναι σίγουρη. Ο εύκολος τρόπος να εκφράζουμε τον φόβο μας, είναι ο θυμός. Είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, που κρύβει την αδυναμία μας. Όταν εκφράζεις τον θυμό σου, σκέψου για ένα λεπτό. Είσαι πράγματι οργισμένος εκείνη τη στιγμή, με αυτό μόνο; Μήπως υπάρχει και κάποιος άλλος θυμός από τον οποίο “κρύβεσαι”; Η οργή σου είναι πολιτική, προσωπική ή εργασιακή; Τι θα γινόταν αν την άφηνες μόνη και να ζούσες χωρίς συναισθηματικά βάρη; Μήπως θα ήσουν ελεύθερος άνθρωπος; Ξέρεις πως να διαχειριστείς την ελευθερία σου, από την άλλη;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον θυμό σου για να βρεις τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω απο αυτόν. Μην του επιτρέπεις να σε εργαλειοποιεί.

Ο θυμός σε αλλοιώνει

Εάν δεν επιτεθείς, δε σημαίνει ότι δεν υποστηρίζεις τα πιστεύω σου. Σημαίνει ότι τοποθετείς τα πράγματα μέσα σου με τέτοιο τρόπο, που δεν επιτρέπεις στην οργή να σε αλλοιώσει. Να καταναλώσει την ενέργειά σου, τη ζωτικότητά σου.

Μπορείς να είσαι σημαντικότερος από τον θόρυβο που δημιουργείς.

Τι μπορείς να κάνεις για να “αλλάξεις” τον τοξικό τρόπο που λειτουργείς;

Εάν περιόριζες τον χρόνο του θυμού σου και του έβαζες “κόφτη”, πως θα ήταν; “Μπορώ να θυμώσω για το κάθε ζήτημα μόνο 1 λεπτό”. Στο τέλος του λεπτού, συμφωνείς με τον εαυτό σου ότι είσαι έτοιμος για την υπόλοιπη ημέρα. Δεν είναι πια ο θυμός, ο κυρίαρχος της ζωής σου. Παρατήρησε πώς μπορείς να ζήσεις με τα πράγματα όπως είναι, χωρίς τη φασαρία του.

Μείωσε την δύναμη του θυμού σου, διακωμωδόντας τον! Ποιος είπε ότι ο θυμός σου είναι τόσο σοβαρός; Γιατί δεν μπορείς να γελάσεις μαζί του, να αλλάξεις την πορεία του προς την οργή; Την στιγμή που πάει να σε κυριεύσει, μίλα μαζί του και κάνε ένα αστείο σχόλιο για την κατάσταση. Έτσι, θα τον αποπροσανατολίσεις και κάτι που θα πυροδοτούσε μια έκρηξη στο παρελθόν, θα είναι η ευκαιρία να δεις τα πράγματα αλλιώς!

Η φύση μπορεί να κάνει θαύματα για τον καθαρισμό των συναισθηματικών υπολειμμάτων. Αυτό είναι εύκολο αν βγεις έξω. Βρες ένα δέντρο, ένα σύννεφο στον ουρανό. Τότε, φαντάσου να είσαι εκείνο το σύννεφο, αυτό το δέντρο. Για ένα λεπτό, φαντάσου τον εαυτό σου να επιπλέει στον ουρανό, ψηλά πάνω από τη γη. Ή, ότι είσαι εκείνο το συμπαγές δέντρο, τα κλαδιά του οποίου ανοίγουν και απορροφούν την ενέργεια του ήλιου. Άφησε τα φυσικά στοιχεία να σε οδηγήσουν σε ενός λεπτού διακοπή από τον θυμό!

Ο θυμός, είναι χρήσιμος και δημιουργικός όταν:

  • μας κινητοποιεί ώστε να λύσουμε τα προβλήματα μας,
  • μας βοηθά να εκφράζουμε την ένταση που νιώθουμε,
  • διαχειριζόμαστε κρίσιμες καταστάσεις και υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας.

Όταν ο θυμός μας κυριεύει, όμως, είναι η ώρα να απαλλαγούμε από αυτόν.

Εκφράσου με θυμό δημιουργικά, μη γίνεσαι ο θυμός σου!


Eύη Βασιλείου / Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply