υπνωση, ψυχαναλυση, ψυχοθεραπεια, Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος, αυτοπεποιθηση, αυτοεκτιμηση, αγχος, αντιμετώπιση, αναλυση, διαχειριση στρες, εγκλεισμος, ενοχες, θετικη ψυχολογια, κρίσεις πανικού, κρίση πανικού, καταπολεμηση stress Published 2021/05/24 at

Ψυχοσωματικά συμπτώματα και στρες

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Όταν το συναισθηματικό στρες μεταφέρεται σε σωματικό πόνο, τότε μιλάμε για ψυχοσωματικό σύμπτωμα, δηλαδή ψυχή και σώμα. Πολλές ψυχολογικές ασθένειες, ειδικά όταν εμπλέκονται και σωματικοί πόνοι, μπορεί να οφείλονται σε χρόνιο στρες.

Οι πόνοι, που προκύπτουν από ψυχοσωματικές εμπλοκές είναι αληθινοί, αλλά δύσκολα μπορούν να θεραπευτούν και η «ασθένεια» επιμένει.

Μερικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να σε «υποψιάσουν»:

  • Ενοχλήσεις στο στομάχι
  • Αίσθηση καρδιακών παλμών
  • Ιδρωμένες παλάμες
  • Σφιγμένοι μύες

Ηλικία και συμπτώματα

Τα συμπτώματα του στρες ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Τα παιδιά λόγω της δυσκολίας τους να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα, όπως πόνος στην κοιλιά ή στο στομάχι.

Το εφηβικό άγχος θα μπορούσε να εμφανιστεί με σημάδια καταθλιπτικής διάθεσης. Το άγχος κατά την εφηβεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής προσαρμογής και ορμονικών μετατοπίσεων.

Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης επιρρεπείς σε κατάθλιψη, καθώς συχνά αντιμετωπίζουν διάφορους παράγοντες, όπως απομόνωση, απώλεια και θλίψη, και χρόνια ή σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διάγνωση

Μετά την επίσκεψη στο γιατρό σου, για να ανακαλύψεις την αιτία του πόνου σου, έφυγες προβληματισμένος/η. Δεν βρήκε τίποτα παθολογικό. Δεν μπόρεσε να συνδέσει κάποια φυσική εξήγηση για τον πόνο σου. Όταν ο γιατρό σου, δε μπορεί να βρει μια σαφή αιτία για τον πόνο σου (όπως τραυματισμό ή λοίμωξη) ίσως πρέπει να αναρωτηθείς πως νιώθεις αυτή την περίοδο συναισθηματικά.

Προφανώς και ο γιατρός σου, δεν υπονοεί ότι ο πόνος σου, δεν είναι αληθινός. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το στρες είναι πολύ αληθινά. Και σίγουρα, η θεραπεία ενός σοβαρού ψυχοσωματικού συμπτώματος είναι μια σύνθετη θεραπεία, στην οποία μπορεί να χρειαστείς ψυχολογική υποστήριξη αλλά και φαρμακευτική αγωγή.

Το στρες είναι μια ασθένεια, που απελευθερώνει χημικές ουσίες στον οργανισμό και προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα σημεία.

Μηχανισμοί αντιμετώπισης

Είναι σημαντικό για εσένα να σταματήσεις να συγκρατείσαι συναισθηματικά. Το να προσπαθείς να κρύψεις τα συναισθήματά σου ή να κρυφτείς από αυτά, προκαλούν μόνο ζημιά στον εαυτό σου. Όσο μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις το στρες σου και να το ελέγχεις με υγιεινούς τρόπους και να βελτιώνεις την ποιότητα ζωής σου, τόσο θα γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ενίσχυση για την διατήρηση της καλής σου υγείας.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι, να διαχειριστείς το στρες και να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Δοκίμασε τις παρακάτω

  • Φρόντισε τον εαυτό σου με πράγματα που σε χαλαρώνουν
  • Βάλε ένα πρόγραμμα διατροφής επικεντρωμένο στις βιταμίνες και στην ενίσχυση του οργανισμού σου
  • Φτιάξε την κρεβατοκάμαρά σου με τέτοιο τρόπο που να σε χαλαρώνει
  • Ανακάλυψε τρόπους να αντιμετωπίσεις το στρες σου (έλα μπορείς να γίνεις πολύ εφευρετικός/ή)
  • Δήλωσε συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης
  • Σκέψου θετικά
  • Εάν βρίσκεσαι σε περίοδο στρες, απλά εντόπισέ το στον εαυτό σου (η αρχή είναι το ήμισυ του παντός)
  • Όλοι έχουμε στρες, το θέμα είναι πως το διαχειριζόμαστε (μην δαιμονοποιείς τα πάντα)
  • Απομάκρυνε τους στρέσορες (τους ανθρώπους που σου δημιουργούν στρες) από το περιβάλλον σου

Αναγνωρίζοντας ένα σύμπτωμα ως ψυχοσωματικό, μπορείς να εντοπίσεις την πηγή του και να καταλάβεις πως λειτουργεί στον οργανισμό σου.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι αφετηρία κινητοποίησης, ώστε να ασχοληθείς με θέματα που δεν πρέπει να «κουκουλώνεις» μέσα σου.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply