Μπορώ να πεθάνω από την κρίση πανικού;

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Η καρδιά χτυπάει έντονα, δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις, το μυαλό σου πιστεύει ότι είσαι κοντά στον θάνατο και εσύ πείθεσαι.

Η κρίση πανικού, δημιουργεί αυτή τη συνθήκη, η οποία σε φέρνει αντιμέτωπ@ με τον φόβο θανάτου και το τέλος.

Δεν είναι όμως έτσι.

Τα απειλητικά συμπτώματα της κρίσης πανικού

Σε μια κρίση πανικού, οι καρδιακοί παλμοί, η αίσθηση ότι πνίγεσαι και η ζαλάδα οφείλονται κυρίως στην έκρηξη αδρεναλίνης και τον υπεραερισμό. Αυτό, μαζί με τις  σκέψεις, οι οποίες είναι «απειλητικές» μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη πιο έντονα σωματικά συμπτώματα.

Η πραγματική απειλή της κρίσης πανικού

Οι κρίσεις πανικού δεν είναι θανατηφόρες συνήθως. Η περίπτωση που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα είναι ο πανικός της διαχείρισης. Τι σημαίνει αυτό; Αν λιποθυμήσεις και χτυπήσεις το κεφάλι σου. Αν βγεις τρέχοντας από το μέρος που βρίσκεσαι και διασχίσεις τον δρόμο χωρίς να προσέξεις.

Ωστόσο, αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια περιστατικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λιποθυμούν ή τρέχουν κατά τη διάρκεια των κρίσεων πανικού.

Ο παράγοντας κινδύνου στις κρίσεις πανικού

Οι μακροχρόνιες κρίσεις πανικού μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, εάν υπάρχει κάποιο καρδιαγγειακό θέμα, το οποίο «τροφοδοτείται» από την ένταση της κρίσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πεθάνεις από μια κρίση πανικού, αλλά μάλλον ότι οι πολλαπλές κρίσεις μπορεί να μετατραπούν σε παράγοντα κινδύνου για ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια για την πρόληψη και τη διαχείριση των συμπτωμάτων της κρίσης πανικού. Μπορεί επίσης να είναι καλή ιδέα να διδαχτείς τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης του στρες.

Ιατρικές εξετάσεις για αποκλεισμό παθολογικών αιτιών

Σημαντικό σημείο αναφοράς είναι βέβαια, να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλείσεις κάθε παθολογικό αίτιο και να γνωρίζεις οτι το σύμπτωμά σου, είναι ψυχολογικό.

Τι λέει η Εύη για τις κρίσεις πανικού

Η κρίση πανικού είναι δωράκι. Πρέπει να έρθει για να σε κάνει να αντιμετωπίσεις, πράγματα που δεν έχεις αντιμετωπίσει και “λιμνάζουν” στη ζωή σου.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply