Μητρικό ένστικτο

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Υπάρχει πράγματι μητρικό ένστικτο; Η προσωπική μου γνώμη, είναι ότι όλοι μας, έχουμε ένα σωρό ένστικτα, που δε θυμόμαστε πως ακριβώς δουλεύουν. Μερικοί άνθρωποι ονομάζουν μητρικό ένστικτο την επιθυμία να γίνουν μητέρες, ενώ άλλοι την ηθική ή συναισθηματική αναφορά των μητέρων στην ανατροφή των παιδιών τους. Ταυτόχρονα σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρονται στην τάση προστασίας των παιδιών από διαφόρων ειδών κινδύνους.

Άλλοι αναφέρουν ότι η ιδέα του μητρικού ενστίκτου αναφέρεται στην έμφυτη γνώση και συμπεριφορά φροντίδας που αποτελούν την ικανότητα να είσαι μαμά.

Για τους σκοπούς της επιστήμης και της έρευνας, όμως, δεν έχει υπάρξει επίσημος ορισμός της σημασίας του μητρικού ενστίκτου.

Η σημασία των ορμονών

Είναι επίσημο, ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτελούνται αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα της γυναίκας. Η ορμόνης της ευτυχίας, ωοκυτοκίνη, αυξάνεται μετά τον τοκετό και έχει σαν αντίκτυπο τη σύνδεση μεταξύ μητέρας και νεογνού. Σε μια μελέτη του 2016, διαπιστώθηκε ο βαθμός αλλαγής του εγκεφάλου της γκρίζας ύλης, που προέβλεπε πόσο κοντά θα νιώθουν οι μητέρες με τα μωρά τους.

Αυτές οι φυσικές προσαρμογές, δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι το ένστικτο θα ενεργοποιηθεί μόλις συναντήσεις το μωρό σου. Το να θηλάσεις, να αλλάζεις τις πάνες, αλλά και να μένεις ξύπνια μέσα στη νύχτα, δε σημαίνει ότι θα αποκτήσεις εν μια νυκτί, ένστικτο. Μπορώ να πω, ότι όλα τα παραπάνω, μπορεί απλά να σε κάνουν διεκπεραιωτική και να υπάρξει κίνδυνος να μην απολαύσεις μια τόσο όμορφη περίοδο. Πιστεύω, ότι η μητρότητα αποτελεί διαδικασία μάθησης. Χρειάζεται χρόνο και απόκτηση εμπειρίας για να νιώσεις αυτοπεποίθηση.

Αν δεν ταυτιστείς με το μωρό σου αμέσως

Έτσι, αν δεν καταλάβεις ότι ενεργοποιήθηκε το ένστικτό σου, μόλις συναντήσεις το μωρό σου, μην ανησυχήσεις. Πολλά πράγματα μέσα στην εμπειρία της μητρότητας θα σε κάνει να ανησυχείς. Το αν θα αποκτήσεις ή πότε θα έρθεις σε επαφή με το ένστικτό σου, δεν θα ήθελα να είναι ένα από αυτά. Άλλωστε, όσο περισσότερους “ειδικούς” πρόκειται να ακούσεις για το τι θα κάνεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μπλοκάρεις, αυτήν την “εσωτερική φωνή” σου. Θα ακούσεις, πάρα πολλά πράγματα για το πως να κάνεις σωστά το κάθεται που αφορά το μωρό σου. Το μωρό που μεγάλωσες με επιτυχία μέσα σου, επί 9 μήνες. Αυτό σαν υπενθύμιση για όσα μπορείς να κάνεις μόνη σου.

Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς όταν χρειάζεται

Σε αυτή την περίπτωση, το πως θα εισάγεις τροφές στο παιδί, θα πρέπει να είναι σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σου, ή το πως θα ταξιδέψεις με το παιδί στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να υπάγεται σε ασφαλείς κανονισμούς. Η δεκαετία του ’80 που τα παιδιά, έκαναν “ταξίδι” στο πίσω κάθισμα, κάθε φορά που ο οδηγός έστριβε, πέρασε. Τώρα εξελισσόμαστε με λογική.

Η εμπιστοσύνη

Στην αναζήτηση μου να βρω πληροφορίες για το μητρικό ένστικτο, προς έκπληξή μου ανακαλύπτω ότι τα περισσότερα άρθρα, αναφέρονται σε “ελλιπή ή επικίνδυνη ικανότητα”. Τότε πως επιβίωσε το ανθρώπινο είδος;

Το κλειδί για όσα χρειάζεται το ένστικτό σου είναι ένα: Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Εμπιστεύσου τις ικανότητές σου και τον εαυτό σου. Χτίσε αυτοπεποίθηση σε αυτόν τον νέο και συναρπαστικό ρόλο.

Μάνα γίνεσαι, δεν γεννιέσαι!

Όλες οι μητέρες αποκρίνονται σε αυτά που ζητάει το μωρό τους, ή προσπαθούν να ανακαλύψουν το τι ζητάει. Οι ορμόνες όπως αναφέραμε, είναι εκείνες που βοηθούν τη μητέρα να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα του μωρού της, βήμα βήμα, κάθε μέρα.

Αυτό δεν αφορά μόνο τις μητέρες που γεννούν σωματικά, αλλά και εκείνες που μεγαλώνουν παιδιά ή μωρά που δεν τα γέννησαν αλλά τα υιοθέτησαν. Οι ωοκυτοκίνη, σχετίζεται με τη μητρική σύνδεση και αυξάνεται σε όσους μεγαλώνουν μωρά. Άρα οι μητέρες που γεννούν αλλά και οι μητέρες που υιοθετούν θεωρούνται “βιολογικές μητέρες” βάση των αλλαγών που συμβαίνουν στις ορμόνες τους.

Προετοιμάζοντας έναν υγιή ενήλικα

Η αγάπη και η αποδοχή με όρια, θα κάνει τα μωρά που μεγαλώνουμε, χρήσιμους και συναισθηματικά ολοκληρωμένους ενήλικες. Σκοπός μας ως μαμάδες, πρέπει να είναι ο άνθρωπος που ήρθε στη ζωή μας, να επιλέγει να μας έχει κοντά του, στο μέλλον ως ενήλικας και όχι να φοβάται τα βήματα της ζωής του, μακριά μας. Αυτή η επιλογή, ξεκινάει από την ώρα που θα κρατήσουμε, τα ανυπεράσπιστα πλασματάκια μας, στην αγκαλιά μας. Και δεν τελειώνει ποτέ! Χρόνια Πολλά μαμάδες!

Leave a Reply