Τοξική θετικότητα. Όταν η θετική διάθεση καταλήγει, τοξική.

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να διαχειρίζομαι με θετικό τρόπο τις καταστάσεις που προκύπτουν στη ζωή μου, ακόμα και αν δεν είναι όπως θα ήθελα και στο να απορρίπτω μέσα μου καθετί που δεν με βολεύει.

Εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάποιος, με τοξική θετικότητα

«Όλα θα πάνε τέλεια», «σκέφτομαι μόνο θετικά», «δεν είναι τίποτα, θα περάσει», «χαμογελάμε και προχωράμε», «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»,….

Όλες οι παραπάνω εκφράσεις είναι εκφράσεις που απλοποιούν καταστάσεις που δεν είναι πάντα απλές.

Γιατί είναι κακό να βιώνεις τοξική θετικότητα

 • Γιατί στην ουσία, δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματά σου, απλά τα κουκουλώνεις
 • Απορρίπτεις τα πραγματικά σου συναισθήματα πίσω από εκφράσεις που δεν ανταποκρίνονται στις καταστάσεις
 • Απλοποιείς τα συναισθήματα των άλλων γιατί σε κάνουν να νιώθεις άβολα
 • Οι γύρω σου, βιώνουν ενοχή όταν δεν έχουν την «θετικότητα» που περιμένεις

Σε πρώτη ανάγνωση, ο άνθρωπος που είναι τοξικά θετικός, αναγνωρίζεται ως ένα θετικό άτομο. Στην πορεία, όσοι συναναστρέφονται ένα τέτοιο άτομο θα αρχίσουν να αμφισβητούν τα δικά τους συναισθήματα. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, αρνούνται την ειλικρίνεια των δικών τους συναισθημάτων.

Στην πραγματικότητα είναι συναισθηματική αποφυγή, έλλειψη ενσυναίσθησης και υποτίμηση των συναισθημάτων. Οι θετικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται, είναι αποφυγή και όχι αντιμετώπιση με ωριμότητα και ανθεκτικότητα των συναισθημάτων.

Ο τοξικά θετικός είναι στην ουσία πεσιμιστής

Στην πραγματικότητα μιλάμε για ρεαλιστές ανθρώπους, με έντονα στοιχεία ενοχής. Μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει δικαίωμα στο να αισθάνεται αρνητικά, επειδή υπάρχουν θετικά στη ζωή του. Αυτού του είδους η τοξική συμπεριφορά ακυρώνει τα συναισθήματα τους και στην ουσία προσθέτει ένα ακόμα στα τόσα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει αλλά δεν ομολογεί.

Πώς αντιμετωπίζω ένα τοξικά θετικό άνθρωπο

 • Προσπάθησε να μην αλλάξεις το τρόπο σκέψης τους
 • Η αποδοχή είναι ένα ισχυρό μέσω κατανόησης
 • Απόφυγε την προσπάθεια εντοπισμού της συμπεριφοράς τους
 • Ενθάρρυνε την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων

Τοξική θετικότητα και ψυχολογικές συνέπειες

Τα άτομα με τοξική θετικότητα πιέζονται για να δείχνουν την καλή πλευρά του εαυτού τους, απορρίπτοντας την αρνητική. Κάτι τέτοιο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όπως:

 • Συναισθήματα ενοχής
 • Άγχος
 • Ανεπάρκεια
 • Κατάθλιψη

Πώς συνδέεται η τοξική θετικότητα με τον ναρκισσισμό

Ένας τρόπος χειραγώγησης του ναρκισσιστή, είναι η θετική τοξικότητα. Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζει τα προβλήματα και τα παράπονα που ακούει παρουσιάζοντάς τα με θετικότητα. Στην πραγματικότητα, ακυρώνει τα συναισθήματα του άλλου, διεκδικώντας τον συναισθηματικό του έλεγχο. Μπορεί να πει κάτι σαν «είσαι πάντα τόσο αρνητικός σαν άνθρωπος. Δεν θέλω τον αρνητισμός σου γιατί εγώ εχω πολύ καλή διάθεση». Όπως λεει η Ramani «στους ναρκισσιστές αρέσει να ρυθμίζουν τον συναισθηματικό θερμοστάτη στο δωμάτιο. Θέλουν τα πράγματα να είναι υπέροχα όλη την ώρα και θέλουν οι άνθρωποι να αντικατοπτρίζουν την τεχνητά μεγαλειώδη, θετική τους κοσμοθεωρία. Όταν σε ρωτούν πώς είσαι, αυτό που θέλουν να ακούσουν είναι ότι όλα είναι υπέροχα. Αυτή είναι η μόνη απάντηση που βρίσκουν αποδεκτή»

Ακούγεται εξαιρετικά επίπονο να είσαι δίπλα σε ένα τέτοιο χαρακτήρα.

Πού οφείλεται η τοξική θετικότητα

Ναι, εκεί που περιμένεις να ακούσεις. Στα παιδικά χρόνια.

Συχνά αυτή η συμπεριφορά μαθαίνεται από την παιδική ηλικία και συνδέεται με τη δυσλειτουργική ανατροφή. Το παιδί ανταμείβεται όταν ο γονέας το βλέπει χαρούμενο, όχι όταν παραπονιέται ή έχει άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Έτσι, απέκτησε ως ενήλικας έναν μηχανισμό άμυνας που λειτουργεί και στις υπόλοιπες σχέσεις.

Η ψυχολογική σημασία της τοξικής θετικότητας

Ωθόντας τα συναισθήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί το άτομο, τα αντικαθιστά με μη ειλικρινή αισιοδοξία που μερικές φορές δεν συνάδει με την πραγματική κατάσταση. Η ακύρωση των ουσιαστικών συναισθημάτων δημιουργεί έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης. Η αντιμετώπιση των πραγματικών συναισθημάτων με λογικές «όλα είναι καλά», δημιουργεί αρνητικό συναισθηματικό πρόσημο στο άτομο και μπορεί να οδηγήσει σε ενοχή.

Η δυσκολία στην αποδοχή και στο σεβασμό των συναισθημάτων των ανθρώπων που συναναστρέφονται, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα, δημιουργούν αποστάσεις στις συναισθηματικές συναναστροφές. Δημιουργεί στην ουσία, επιφανειακές σχέσεις.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply