Τρόποι βελτίωσης του γάμου.

Χρόνος Ανάγνωσης: 5 minutes

Προσωπικά, τα παντρεμένα ζευγάρια μου θυμίζουν νύχτα με καταιγίδα. Μπορείς είτε να την απολαύσεις, είτε να σε καταπιεί ο καιρός. Έχεις παρατηρήσει ότι τα περισσότερα έργα, σταματούν τη στιγμή που το ζευγάρι ενώνεται και εκεί μπαίνει το «Happy End”;

Το κεφάλαιο γάμος

Είναι γεγονός ότι μετά τον γάμο, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του ζευγαριού. Διαφοροποιείται και όλο αυτό απαιτεί προσπάθεια για να προστατευτεί, να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί με υγεία ο γάμος. Όταν τα πράγματα πρέπει να έχουν ισορροπία ανάμεσα στις δουλειές, στα παιδιά, στο σπίτι, στις κοινωνικές υποχρεώσεις, είναι δύσκολο να υπάρχει ομαλή επικοινωνία στο ζευγάρι. Και κάπου εκεί, υπάρχουν ζευγάρια που διαπιστώνουν ότι ο χωρισμός είναι η λύση.

Υπάρχουν και άλλα ζευγάρια που επιλέγουν να εργαστούν στη σχέση. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει τρόπος να προληφθεί μια μοιραία σύγκρουση και να δουλέψεις πάνω στην σχέση και στη βελτίωσή της.

Δέσμευση στη σχέση

Πολλές φορές, το να φλερτάρεις με την ιδέα του να είσαι εκτός γάμου, επιβαρύνει και μειώνει τη σημασία της σχέσης σου. Ακόμα και το γεγονός ότι δεν το έχεις πει ποτέ, δεν σημαίνει ότι ο άλλος δεν έχει εκλάβει το μη λεκτικό σου μήνυμα. Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα μη λεκτικά μηνύματα και την μη λεκτική επικοινωνία. Στην πραγματικότητα, η σκέψη από μόνη της μπορεί να παρέμβει στην ανάγκη σου να βελτιώσεις τον γάμο σου.

Η ανάληψη της δέσμευσης θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στα δυνατά σημεία που μπορείς να δουλέψεις με τον/την σύντροφό σου. Αποφάσισε από την αρχή, λοιπόν, ότι το διαζύγιο, δεν είναι επιλογή για εσάς.

Τιμή και σεβασμός στον/στην σύντροφό σας

Όλοι μας αλλάζουμε με τον καιρό. Η κατανόηση, η εκτίμηση και η προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές είναι κρίσιμης σημασίας για κάθε σχέση. Όταν ξεχνάς τα χαρακτηριστικά που σε κρατούν κοντά του/της, πρέπει να κάνεις κάτι για να τα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου, με ψυχραιμία. Κάνε μια λίστα με τα προσόντα που σε κρατούν δίπλα του/της και σε έκαναν από την αρχή να κάνεις αυτή την επιλογή. Είναι μια άσκηση υπενθύμισης στα όσα έχεις ερωτευτεί ή έχεις επιλέξει συνειδητά. Μετά από αυτό, θα είναι ενδιαφέρον να αποδεχτείς και τις ιδιορρυθμίες και τις εκκεντρικότητες του/της.

Μη τα κρατάς για τον εαυτό σου, όλα αυτά. Πες τα στον/στην ενδιαφερόμενο/η. Είναι μια ικανοποίηση και μια επικοινωνία που έχει στόχο την επικέντρωση στα θετικά σας.

Αρχισε να επικοινωνείς ξανά

Έχεις παρατηρήσει ότι με τα smartphone, το Netflix, την τηλεόραση, την δουλειά, τις υποχρεώσεις μπορεί να είσαι πλαί στον σύντροφό σου, αλλά να είστε χώρια; Έχεις συνειδητοποιήσει το μπορεί να περνάς χρόνο μαζί του/της, χωρίς να έχεις επικοινωνήσει ουσιαστικά και ποιοτικά; Το πώς πέρασες πραγματικά την ημέρα σου, οι χαρές, οι απογοητεύσεις, τα συναισθήματά σου, είναι κάτι που θα έπρεπε να τα μοιράζεσαι με τον άνθρωπο που έχεις την ουσιαστικότερη οικειότητα στη ζωή σου, στον άνθρωπό σου.

Οικονομικά προβλήματα στον γάμο

 Ένας βασικός λόγος διαφωνιών, είναι τα οικονομικά. Τα ζευγάρια συχνά έχουν διαφορετικές προσδοκίες για τα χρήματα σε μια σχέση. Κάθε σύντροφος μπορεί να δυσκολεύεται να δει την οικονομική κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου.

Συμφωνήστε για έναν αμοιβαίο προϋπολογισμό, μια προσέγγιση για το χρέος (αν έχετε κάτι τέτοιο) και κάντε ένα σχέδιο για να ζήσετε εντός των ορίων σας.

Τί είναι ανάγκη και τί επιθυμία, πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί μέσα μας. Ενώ και τα δύο είναι σημαντικά, θα πρέπει να μπορείς να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία αν εκπληρώσεις όλα τα θέλω σου να έρθεις αντιμέτωπος/η με τις συνέπειες του χαμένου προϋπολογισμού σας.

Πόσο δύσκολο είναι αυτό, πίστεψέ με το γνωρίζω. Έτσι ίσως μπορείς να προτείνεις κάποια ευελιξία στον προϋπολογισμό σας για να επιτρέψετε την ψυχαγωγία, τα δώρα, τις διακοπές και άλλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το γάμο σας.

Χρειάζεστε και ανεξάρτητο χώρο

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για να ισορροπήσει ένας γάμος είναι ο σωστός χρόνος για να περάσετε μαζί. Ο πολύς χρόνος, μπορεί να ερμηνευτεί από τον/την σύντροφό σου ως «άρπαγμα από πάνω μου», ενώ ο λίγος μπορεί να ερμηνευτεί ως αδιαφορία.

Αν χρειαστεί ο/η σύντροφος σου μια έξοδο, θα ήταν ωραία κίνηση να προσφερθείς στο να κρατήσεις τα παιδιά και να του/της δώσεις τον απαραίτητο χρόνο. Κάποιες φορές, μπορεί να θέλετε να βγείτε οι δυο σας και να αποτελεί πρόβλημα το ποιος θα κρατήσει τα παιδιά για την έξοδό σας, αυτή. Τις ωραιότερες στιγμές μου με τον άντρα μου, τις έχω περάσει ακούγοντας μουσική με λίγο κρασί. Κάνουμε βραδιά dj και θυμόμαστε ξεχασμένες μουσικές απολαύσεις και αστειάκια χωρίς προβλήματα.

Το κλειδί είναι ότι και οι δύο κάνετε μια συντονισμένη προσπάθεια για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, επιτρέποντας επίσης ο ένας στον άλλον τον χώρο για να έχετε μια εξωτερική ή και εσωτερική στιγμή.

Αν αισθάνεσαι ότι μπορεί να απειλείσαι από τον χώρο του συντρόφου σου μακριά σου, ίσως η ανασφάλεια είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Θέλει δουλειά το καθετί

Αχ, αυτή η ρουτίνα. Αν σε καταπιεί, είναι τόσο δύσκολο να απομακρυνθείς και να βρεις και τον εαυτό σου ακόμα. Θυμάσαι πως ένιωθες τις πρώτες φορές που επρόκειτο να συναντήσεις τον/την σύντροφό σου; Θυμάσαι όλα εκείνα που έκανες; Πώς προσπαθούσες να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του/της;

Ετοιμάστε μαζί ένα γεύμα, αποφασίστε να κάνετε μαζί γυμναστική («να κάνουμε πους απς», που έλεγε και το τραγούδι). Προσπάθησε να τονωθείτε μα κάτι παρέα. Με κάτι νέο, ίσως που θα σχεδιάσετε παρέα.

Νυχτερινά Ραντεβού

Έχεις φλερτάρει μαζί του/της τελευταία; Για να κρατήσεις τη φλόγα του γάμου αναμμένη θέλει προσπάθεια. Μια φορά την εβδομάδα, δημιουργήστε τις συνθήκες για το ραντεβού σας. Ξέρω ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ίσως οι οικονομικές δυσκολίες σας αναχαιτίσουν, το γεγονός ότι δεν έχετε κάποιον να σας κρατήσει τα παιδιά σας απομακρύνει από την ελπίδα να ξαναβρεθείτε, οι δυσκολίες της δουλειάς μεταφέρονται εύκολα στο σπίτι και αυτό κατρακυλά τη ρομαντική διάθεση. Αρκεί να υπάρχει διάθεση και φαντασία. Βάλτε φαντασία, λοιπόν.

«Φεύγω από τον καβγά»

Πριν το διαζύγιο

Οι γάμοι συχνά αρχίζουν να καταρρέουν όταν ένα άτομο κρατά κακία. Η έρευνα έχει δείξει ότι το αίσθημα περιφρόνησης προς τον σύντροφό σου σχεδόν πάντα φουσκώνει και μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο εάν δεν επιλυθεί ποτέ.

Ξεκόλλα και προσπάθησε να συγχωρήσεις τον σύντροφό σου, τον άνθρωπο που επέλεξες δηλαδή όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να θυμάσαι ότι η συγχώρεση είναι εξίσου ένα δώρο που κάνεις στον εαυτό σου. Το να κρατάς κακία, καταλαμβάνει διανοητικό και συναισθηματικό χώρο και σχεδόν πάντα επηρεάζει τα επίπεδα της υγείας και του άγχους σου.

Μη γίνεσαι χειριστικός/ή

Κανόνες για ευτυχισμένα ζευγάρια

  • Σε υγιείς γάμους, και οι δύο σύντροφοι έχουν αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον και δεν επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικά ζευγάρια, αλλά εδώ είναι μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να έχεις υπόψιν σου:
  • Ο έλεγχος είναι ασφυκτικός. Μην τον επιλέγεις
  • Ο σύντροφός μας είναι ο συναισθηματικός μας εκπαιδευτής, μήπως να μείνεις «ανοιχτός/ή» στο μάθημα που θέλει να σε διδάξει;
  • Συνεργαστείτε για τις σοβαρές αποφάσεις σας. Ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είναι ένας λόγος για να συνεργαστούμε. Δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε πάνω στα παιδιά μας, όσα λάθος ή σωστά μάθαμε. Θέλουμε να κάνουμε νέα πράγματα, γιατί είμαστε ένα νέο σύστημα. Είμαστε αυτό το ζευγάρι. Όχι οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων ή τα τραύματά μας.
  • Είναι υπέροχο να σε επιλέγει ο άνθρωπός σου συνειδητά και ελεύθερα.
  • Οι σύντροφοι που προσπαθούν να ελέγξουν ο ένας τον άλλον κινδυνεύουν να γίνουν συναισθηματικά καταχρηστικοί. Ενδέχεται να εμφανίζουν σημάδια οικονομικής κατάχρησης—η οποία συχνά οδηγεί σε διαζύγιο.

Κρίση Γάμου

Κάθε 7 χρόνια περίπου, το ζευγάρι περνάει μια αλλαγή. Η αλλαγή αυτή, μπορεί αν έχετε παιδιά να έρχεται συνοδεία και με την αλλαγή φάσης των παιδιών σας. Και αυτό είναι δύσκολο. Έχω σκεφτεί πολλές φορές, ότι όταν θα περνάω κλιμακτήριο, τα παιδιά μου θα περνάνε εφηβεία. Ευτυχώς, δεν θα είμαστε μόνοι μας στο σπίτι. Θα είναι και ο άντρας μου!

Ένα διαζύγιο, στη θεωρητική σκέψη και μάλιστα όταν υπάρχουν θυμοί που δεν έχουν επικοινωνηθει, είναι μια ανακουφιστική σκέψη. Την επόμενη μέρα την σκέφτηκες; Μάλλον και είναι υπέροχη. Ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις εσύ και τα παιδιά, να βγαίνεις για ποτό με τις φίλες/ους σου, να ξαναζήσεις.

Την μεθεπόμενη την σκέφτηκες; Όταν οι υποχρεώσεις έρχονται κατακέφαλα; Όταν τα παιδιά θα αναζητούν τον άλλο γονιό τους; Όταν το κρεββάτι σου τα βράδια θα είναι κενό; Όταν οι καβγάδες με τα παιδιά θα ξεκινούν και δεν θα υπάρχει μια ακόμα φωνή λογικής, μέσα στο σπίτι;

Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν γάμους, οι οποίοι έχουν υγιείς βάσης, χωρίς κακομεταχείριση, συναισθηματικούς χειρισμούς και σεβασμό στις ανάγκες.

Δεν περνάω καλά στον γάμο μου

Ενώ ο στόχος είναι να σώσεις τη σχέση, θα πρέπει τελικά να αποφασίσεις αν το να μείνετε μαζί είναι η σωστή επιλογή και για τους δυο σας.

Κάποιες φορές, η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό μπορεί να είναι ανακουφιστική και να εντοπίσει θέματα στον γάμο, που δεν έχουν εντοπιστεί.

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply