Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μας βυθίζει σε μια κρίση πόνου που είναι συντριπτική και αναπόφευκτη. Η θλίψη μπορεί να μας επηρεάσει όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και σωματικά, διανοητικά, ακόμη και πνευματικά
Τα συμπτώματα της απώλειας σε σωματικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο:
Πεπτικά προβλήματα
Συνδέονται συνήθως με τις διατροφικές σας συνήθειες ή ρουτίνες. Οι πενθούντες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, πόνο στο στομάχι, ερεθισμό ή αίσθημα ναυτίας.
Ικανότητα οδήγησης
Η οδήγηση ενός μηχανοκίνητου οχήματος ή η οδήγηση μιας μοτοσικλέτας απαιτεί τεράστια συγκέντρωση ανά πάσα στιγμή, αλλά εκείνοι που πενθούν μπορεί να έχουν μειωμένες δεξιότητες, πράγμα που καθιστά δύσκολη την καθημερινότητά τους. Τέτοια συμπτώματα μειωμένων κινητικών δεξιοτήτων μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία εστίασης ή συγκέντρωσης, βραδύτερο χρόνο απόκρισης σε εξωτερικά ερεθίσματα ή καταστάσεις στο δρόμο, ή απροσδόκητες συναισθηματικές αντιδράσεις πίσω από το τιμόνι, όπως δάκρυα ή κλάματα, που επηρεάζουν φυσικά την οδηγική μας ικανότητα.
Απώλεια ενέργειας
Η θλίψη είναι σκληρή δουλειά και, όπως σημειώνεται παραπάνω, επιβαρύνει το σώμα μας. Για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων κακών διατροφικών συνηθειών και διαταραχών του ύπνου, οι πενθούντες, συχνά αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αισθήματα κόπωσης ή αδυναμία στους μυς τους.
Ασθένεια
Το άγχος της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου και η επακόλουθη θλίψη μπορούν να μειώσουν ή να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντάς σας πιο ευαίσθητο σε κρυολόγημα ή να γρίπη. Επιπλέον, όσοι έχουν κάποια χρόνια κατάσταση υγείας μπορεί να έχουν επιδείνωση στα συμπτωμάτων τους
Διάφορα
Εκτός από τις φυσικές επιδράσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν θρηνείτε, ορισμένοι έχουν επίσης αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν ξηροστομία, ευαισθησία στο θόρυβο, τρέμουλο, σφίξιμο στο λαιμό ή στο στήθος, δύσπνοια και αυξημένα συμπτώματα αλλεργίας.
Νευρικότητα
Το αίσθημα νευρικότητας ή άγχους εκδηλώνεται συχνά με φυσικούς τρόπους, όπως χτύπημα των δακτύλων, βηματισμό εμπρός και πίσω, αίσθημα αδυναμίας, αδυναμία να καθίσετε και να χαλαρώσετε σε ένα μέρος για ώρα, ιδρωμένα ή χλιαρά χέρια / πόδια ή μούδιασμα στα άκρα.
Πόνος ή δυσφορία
Το σώμα μας είναι πραγματικά θαυμαστό και παρά τις πολλές εξελίξεις στην επιστήμη και την ιατρική, ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τον τρόπο λειτουργίας αυτής, της υπέροχης “μηχανής”. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να προκαλέσει φυσικές αντιδράσεις πόνου, όπως ο πόνος που αναφέρουν αρκετοί κατά τη διάρκεια του πένθους και δεν συνδέεται με κάποιο οργανικό πρόβλημα. Τέτοιες αντιδράσεις μπορεί να είναι: πονοκέφαλοι ή ημικρανίες, καρδιακό άλγος, βαρύτητα στα άκρα, πόνοι στο λαιμό στην πλάτη ή στις σκελετικές αρθρώσεις καθώς και συνολικό μυϊκό πόνο. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν ήδη υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής τις ημέρες μετά το θάνατο ενός σημαντικού ατόμου.
Προβλήματα ύπνου
Λίγος ύπνος ή αυπνία
Το πρόβλημα με τον ύπνο τη νύχτα ή την απόλυτη αϋπνία μπορεί να στερήσει στον πενθούντα, τα απαραίτητα οφέλη που παρέχονται από έναν καλό ύπνο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει από την εμφάνισή του, π.χ δημιουργία πρηξίματος στο πρόσωπο ή σακούλες και κύκλοι κάτω από τα μάτια, έως τον φυσικό συντονισμό του ατόμου, όπως τη λειτουργικότητα και την ανταπόκριση του εγκεφάλου και την αρτηριακή πίεση.
Υπερβολικός ύπνος
Ενώ ο ύπνος είναι μια απαραίτητη καθημερινή ανθρώπινη λειτουργία, ο ύπνος για πάρα πολλές ώρες ή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να σας αφήνει σε κατάσταση λήθαργου ακόμα και την ώρα που παραμένετε ξύπνιοι. Δυστυχώς, ο ύπνος προσφέρει ένα «καταφύγιο» που συχνά βοηθά τους πενθούντες να ξεφύγουν προσωρινά από τον πόνο της θλίψης. Έτσι ανεξάρτητα από το εάν ένα άτομο κοιμάται πολύ ή επιλέγει να κάνει μερικούς υπνάκους, πολλοί πενθούντες νιώθουν λιγότερο ανανεωμένοι μετά από πολλές ώρες ύπνου.
Προβλήματα βάρους
Αύξηση βάρους
Για ημέρες, εβδομάδες και μήνες μετά το θάνατο, οι άνθρωποι προσθέτουν συχνά μερικά κιλά στο κανονικό τους βάρος.
Μεταξύ άλλων αιτιών, αυτό μπορεί να οφείλεται:
- στην έλλειψη άσκησης,
- τη συναισθηματική απόσπαση που προκαλείται από τη θλίψη, στη σωματική τους ευεξία και την προσωπική φροντίδα
- την υπερκατανάλωση τροφής,
- το συχνό φαγητό,
- την μειωμένη κατανάλωση υγιεινών τροφίμων,
- και τη στροφή προς το πρόχειρο ή γρήγορο φαγητό,
Παράλληλα, η απομόνωση από τα αγαπημένα πρόσωπα που διαφορετικά θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν υγιεινές ή πιο συνηθισμένες διατροφικές συνήθειες.
Το πένθος αφορά μια διαδικασία και αλληλουχία καταστάσεων που το άτομο θα περάσει. Όσο και να θέλεις, δεν μπορείς να “ξεγελάσεις” τον πόνο σου.
Μπορείς όμως να αντιδράσεις με κάποιους τρόπους:
Κάνε σωστές διατροφικές επιλογές. Οι πενθούντες συχνά δυσκολεύονται να γευματίσουν ακόμη και αν αισθάνονται το αίσθημα της πείνας. Σε τέτοιες στιγμές, προσπάθησε να τρως μικρότερα και συχνότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν το πρόγραμμά σου παρεκκλίνει από τα γεύματα ρουτίνας που έκανες στο παρελθόν. Επιπλέον, τα τρόφιμα που καταναλώνεις θα πρέπει να αποτελούνται από υγιεινά, θρεπτικά συστατικά. Εάν δεν έχεις χρόνο ή ενέργεια για να ψωνίσει κάτι μήπως υπάρχει η επιλογή να ζητήσεις από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να ψωνίσει για εσένα;
Ξεκουράσου. Ενώ η θλίψη διαταράσσει συνήθως τη φυσιολογία του ύπνου, η σωστή ανάπαυση είναι σημαντική. Στο βαθμό που είναι δυνατόν, προσπάθησε να αναπτύξεις μια τακτική ρουτίνας και πρόγραμμα ύπνου. Ελαχιστοποίησε τους περισπασμούς, όπως τηλεόραση, iPad, tablet ή κινητό τηλέφωνο. Κράτησε το δωμάτιό που κοιμάσαι, σκοτεινό. Επιπλέον, προσπάθησε να αποφύγεις ποτά με καφεΐνη για τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο.