Στρες ορισμός Αντιμετώπιση βιταμίνες συνέπειες αγχους καταπολέμηση μειωση stress Εύη Βασιλείου Ψυχολόγος ψυχοθεραπεια εγκλεισμος lockdown Featured

Στρες , ορισμός , συνέπειες και αντιμετώπιση

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Στρες, ορισμός

Το στρες είναι φυσιολογική αντίδραση κάθε ζωντανού οργανισμού και είναι η απάντηση σε διάφορες μορφές απειλή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όταν τρέχουμε να φύγουμε από ένα συμβάν, π.χ βλέπω έναν άνθρωπο εκτός εαυτού να έρχεται κατά πάνω μου, θα πρέπει να τρέξω γιατί διαισθάνομαι απειλή. Την ίδια στιγμή, επιλέγω να τρέξω σε Μαραθώνιο. Και στις δυο περιπτώσεις θα βιώσω στρες… διαφορετικό όμως! Στην πρώτη περίπτωση το στρες αυτό μπορεί να συνοδευτεί από φόβο για τους ανθρώπους ή να αποκτήσω κάποια κοινωνική φοβία μετά το συγκεκριμένο περιστατικό. Στη δεύτερη περίπτωση, το στρες μου, θα με βοηθήσει να ανταπεξέλθω οργανικά.
Στρεσογόνους παράγοντες αντιμετώπισα και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις. Ο όρος αναφέρεται σε κάθε εξωτερικό η εσωτερικό ερέθισμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει στρες. Εδώ να σημειωθεί ότι η κάθε κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο στρες και όχι σε ένα άλλο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι συνήθως οι περισσότεροι παράγοντες που μας προκαλούν στρες προέρχονται από τον τρόπο που το κάθε άτομο ερμηνεύει τα πράγματα.

Παρατηρώντας τις συνέπιες του στρες στην καθημερινότητα

Το στρες είναι στοιχείο της ζωής μας, πλέον. Βρίσκεται, στην εργασία, στο σχολείο, στην οικογένεια, στην κοινότητά μας. Συνέπειες από τις ερμηνείες μας ή αλλιώς από την λάθος διαχείριση του στρες είναι η απόκτηση ανθυγιεινών συνήθειών όπως η υπερβολική κατανάλωση καφέ, ζάχαρης, η αϋπνία, το κάπνισμα, οι υπερφαγικές κρίσεις στην καθημερινότητά μας, ο άνευ ορίου χρόνος μπροστά στην οθόνη. Με τους παραπάνω τρόπους αποκτούμε πολλούς περιορισμούς

Τρόποι αντιμετώπισης του στρες

• Α. ασκηθείτε, ακόμα και μερικές ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να σας βοηθήσουν.
• Β. Γελάστε! Το έχουμε ξεχάσει λίγο σαν έκφραση τον τελευταίο καιρό… βάλτε μια ταινία και γελάστε με την ψυχή σας!
• Γ. Διαφοροποιήστε τα «πρέπει» που έχετε στη ζωή σας και ανακαλύψτε μέσα σας τα «θέλω».
• Δ. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους βάση των δεδομένων που έχετε στη ζωή σας!… και εγώ θέλω να κυκλοφορήσω ξανά χωρίς μάσκα…. Σε αυτή τη φάση όμως, δε μπορώ! Μπορώ να βάλω μια μάσκα με κάποιο μήνυμα ή χρώμα που μου αρέσει όμως.
• Ε. Αναζητήστε το πραγματικό νόημα στη ζωή σας. Λίγη φιλοσοφία, δεν έβλαψε κανέναν….

Leave a Reply