Τρόποι αντιμετώπισης της συναισθηματικής έντασης κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας

Χρόνος Ανάγνωσης: 2 minutes

Γιατί και πως γίνεται η μαγνητική

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων του σώματός μας, εσωτερικά. Λειτουργεί με τη χρήση ισχυρού μαγνητικού πεδίου και ραδιοκυμάτων. Παρέχει στους γιατρούς λεπτομέρειες των όψεων των οργάνων και των ιστών του σκελετού που επιθυμούν να «εξετάσουν» και χρησιμοποιείται για την διάγνωση ή παρακολούθηση μιας ευρείας ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων.

Είναι μια εξέταση, αναίμακτη, ασφαλής, εύκολη. Εύκολη όσον αφορά τη διαδικασία οργανικά. Ψυχολογικά είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα εξέταση. Η ψυχολογική πίεση επιτείνεται, ειδικά αν έχεις κλειστοφοβία.

Τρόποι αντιμετώπισης του στρες της μαγνητικής

Έχοντας κάνει πάρα πολλές φορές μαγνητική τομογραφία, θα μοιραστώ μαζί σας, τρόπους ώστε να νιώσετε καλύτερα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ενημερώσου:

Προσπάθησε να βρεις πληροφορίες για το τι είδους εξέταση είναι. Η προετοιμασία είναι σημαντική, όσον αφορά μια νέα εξέταση. Δεν είναι μια τυπική εξέταση. Είναι μια εξέταση που περιλαμβάνει αρκετούς ενοχλητικούς θορύβους που διεγείρουν το νευρικό σου σύστημα.

Έλεγχος της αναπνοής:

Η καλύτερη μαγνητική που έκανα ήταν πρόσφατα. Ο λόγος; Έλεγξα την αναπνοή μου και απόλαυσα μουσική. Δεν είχα ξανακάνει μαγνητική με μουσική. Όπως με ενημέρωσε ο υπεύθυνος, υπάρχει ένα νέο λογισμικό που σου δίνει την δυνατότητα να ακούς μουσική κατά τη διάρκεια. Η αλήθεια είναι ότι οι ήχοι της μαγνητικής υπερβαίνουν όλους τους άλλους θορύβους. Όμως πιστεύω, ότι τα πάντα είναι ΕΠΙΛΟΓΗ. Έτσι, επέλεξα να συγκεντρωθώ στην μουσική. Τις περισσότερες φορές τα κατάφερνα. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ήχοι αλλάζουν κατά τη διάρκεια και έτσι δεν προλαβαίνεις να

Τεχνική ρύθμισης της αναπνοής.

Ρύθμισε την αναπνοή σου. Αυτό σαν αποτέλεσμα θα έχει να επιβραδυνθεί ο καρδιακός ρυθμός και να σε κρατήσει ήρεμο/η. Από τις πιο συνηθισμένες  τεχνικές αναπνοής είναι να πάρεις μια βαθιά, αργή εισπνοή από τη μύτη, στη συνέχεια να κρατήσεις την αναπνοή για τρία δευτερόλεπτα και μετά να φυσήξεις μέσα το στόμα, χαλαρώνοντας τους μυς του προσώπου. Αυτό θα αναγκάσει τον εγκέφαλό σου να συνειδητοποιήσει ότι δεν κινδυνεύεις.

Είναι εντάξει να φοβάσαι λίγο:

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να κάνουν τον φόβο τους χειρότερο βασανίζοντας τον εαυτό τους ή φοβούμενοι μια ιατρική διαδικασία. Θυμήσου ότι δεν είσαι το πρώτο άτομο που φοβάται μια μαγνητική τομογραφία και θα νιώσεις καλύτερα.

Και θυμήσου:

Διακόπτοντας τη διαδικασία της μαγνητικής, θα πρέπει να ξεκινήσεις από την αρχή. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει για την υγεία σου. Το αποδέχεσαι και προσπαθείς να «προετοιμαστείς» όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Είναι μόνο 45 λεπτά με rave party. Αν σου άρεσαν κάποτε, θα περάσεις καλά. Εμένα δεν μου άρεσαν ούτε στα 20, γιατί να μου αρέσουν τώρα πια στα διπλά; Όμως, είναι μια εμπειρία. Χρησιμοποίησέ την, προς όφελός σου.

Φίλε/Φίλη μου, καταλαβαίνω την αγωνία σου. Μήπως πέρα από την δυσκολία της εξέτασης, αυτό που σε τρομάζει περισσότερο είναι τα αποτελέσματα;

Εύη Βασιλείου

Εύη Βασιλείου, Ψυχολόγος MSc

Leave a Reply