Online dating – Τι ενδιαφέρει τους χρήστες , ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τι τους οδηγεί σε τέτοιες εφαρμογές.

Χρόνος Ανάγνωσης: 3 minutes

Μήπως ο τρόπος να βρούμε το άλλο μας μισό, άλλαξε; Παλιά προσέγγιζες το άτομο που σε ενδιέφερε, με μια καλή ατάκα, με ένα χαμόγελο, με μια κίνηση… Σήμερα, είναι μακριά σου απλά με ένα κλικ. Κυριολεκτικά.

Η τεχνολογία έχει οδηγήσει σε μια τεράστια πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε την αγάπη. Οι διαδικτυακές γνωριμίες, ως επί το πλείστον, ομαλοποιήθηκαν και έγιναν αποδεκτές ως εργαλείο για τη σύνδεση ανθρώπινων σχέσεων.

Τι κάνει τους ανθρώπους να αναζητούν γνωριμίες με αυτόν τον τρόπο

Οι άνθρωποι αναφέρουν λόγους όπως η αναζήτηση μακροχρόνιου συντρόφου ή σεξουαλικής συνεύρεσης, κάτι για το οποίο τα δυο μέλη έχουν προσυμφωνήσει σε αυτό. Στην ουσία μιλάμε για ξεκάθαρες σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι επιλέγουν να μην συμμετέχουν στη χρήση εφαρμογών γνωριμιών για άλλους λόγους.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών για την επικύρωση της αυτοεκτίμησής τους. Σαράντα τοις εκατό των διαδικτυακών χρηστών αναφέρουν ότι η ύπαρξη σε έναν ιστότοπο γνωριμιών είχε θετικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους.

Τι ενδιαφέρει τους χρήστες τέτοιων εφαρμογών

Υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα που αναφέρουν οι χρήστες αυτών των εφαρμογών όπως η γεωγραφική θέση, η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης εκτός από το βασικό σε όλους που είναι η εμφάνιση. Σαράντα τοις εκατό των χρηστών ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία σχέση που θα περιέγραφαν ως «σοβαρή» με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο

Ψυχολογικά χαρακτηριστικά

Τα άτομα που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών είναι πιθανό να είναι πιο θλιμμένα, αγχώδη ή καταθλιπτικά. Στην πραγματικότητα, οι χρήστες εφαρμογών γνωριμιών αντιμετωπίζουν τρεις φορές περισσότερο στρες σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται εάν ο χρήστης της εφαρμογής γνωριμιών χρησιμοποιεί εφαρμογές γνωριμιών πιο συχνά (δηλαδή, σε καθημερινή βάση) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτοί οι χρήστες που ζητούν επιβεβαίωση είναι πιο ευάλωτοι και ευαίσθητοι στις απορρίψεις.

Παράλληλα τα άτομα που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών, έχουν συχνά κακή εικόνα για το σώμα τους ή χρησιμοποιούν ανθυγιεινούς τρόπους για να μεταβάλλουν την εικόνα τους, είτε μέσω καθαρτικών είτε με στεροειδή. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαδικτυακές γνωριμίες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της αυτο-εικόνας κάποιου.

Τι οδηγεί στο on-line dating

Τα άτομα που μπορεί να έχουν δυσκολευτεί να κάνουν σχέσεις ή να δημιουργήσουν ρομαντικές σχέσεις με συμβατικές γνωριμίες φαίνεται να έχουν ένα πλεονέκτημα στο online dating. Η χρήση αυτής της πλατφόρμας γνωριμιών είναι υψηλότερη μεταξύ εκείνων που έχουν κοινωνικό άγχος και εκείνων που έχουν διαταραχή φάσματος αυτισμού. Γενικότερα η έρευνα δείχνει οτι οι άνθρωποι με δυσκολία στην κοινωνικότητά τους, είναι εκείνοι που στρέφονται στο Online dating.

Πίστεψε!

Πίστεψε πρώτα από όλα στον εαυτό σου! Είσαι μοναδικός και αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο να βρεις αυτό που ζητάς. Αν ήταν με συνταγή, όλοι θα αναζητούσαμε αυτήν. Όμως, η ευτυχία, θέλει τον τρόπο της. Η αναζήτηση, απαιτεί προσωπική εμπλοκή και γιατί όχι, λάθη. Αγάπησε τα λάθη σου γιατί αυτά σε οδηγούν στο σωστό δρόμο. Κάνε πολλές “λάθος” επιλογές, δε πειράζει. Δεν υπάρχουν άλλωστε, λάθος επιλογές γιατί από κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις παίρνεις στοιχεία και συλλέγεις τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που αναζητάς. Αν δε γνωρίσεις κόσμο, δεν απορρίψεις, δεν απορριφθείς πως θα φτάσεις σε αυτό που αναζητάς; Μήπως έχεις φόβο δέσμευσης; Μήπως φοβάσαι να χωρίσεις γιατί υπάρχουν μέσα σου, καταστάσεις που δεν θέλεις να “αποχωριστείς”;

Η επιλογή του σωστού συντρόφου, είναι στρατηγική επιλογή για το μέλλον σου. Δώσε τον απαραίτητο χρόνο και την απαραίτητη ενέργεια.


Εύη Βασιλείου / ψυχολόγος

Leave a Reply